Mite.com.pl

  • wiejska gruba
  •  mazurska średnia
  •  pęczak

Kasza jęczmienna

Kasza wiejska gruba

Kasza jęczmienna wiejska jest kaszą gruboziarnistą. Produkowana jest z obłuszczonych ziaren jęczmienia, poddanych procesowi krojenia, odsiewania .Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest źródłem, białka, magnezu, żelaza oraz cynku. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cukrów.

Kasza mazurska średnia

Powstaje z obłuszczonego jęczmienia. Można powiedzieć, że jest to rozdrobniony i polerowany pęczak. Ziarna w czasie produkcji są krojo­ne, obłuszczane, i zaokrąglane.  Jest źródłem β-glukanu i przeciwutleniaczy.

Kasza pęczak

Kasza pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze. Kasza pęczak jest półproduktem, z którego wyrabia się kaszę perłową oraz łamaną.

Kasza perłowa

Kasza jęczmienna perłowa to przecięte na pół i wypolerowane ziarna jęczmienia najwyższej jakości. Odznacza się naturalnie wysoką zawartością błonnika, niacyny (wit. B3) i minerałów: fosforu i manganu.